İçeriğe geç

Online

VUCA Döneminde Liderlik Antrenmanları Eğitimi

EĞİTİMİN AMACI

Değişimin hızının ve kapsamının belirlenemediği, olayları anlamakta zorlandığımız ve öngörü yapamadığımız bir dönemden geçiyoruz. Siyasal belirsizlikler, ekonomideki dalgalanmalar, dijital dönüşümün yarattığı üretim süreçlerindeki değişiklikler, artan çalışan talepleri ve müşteri beklentileri, sosyal ve çevresel faktörler gibi birçok etken nedeniyle VUCA dönemindeyiz.

Soğuk Savaş’ın bitmesi ve asimetrik tehditlerin ortaya çıkması neticesinde yeni güvenlik ortamını tanımlamak için ABD ordusu tarafından ortaya atılan VUCA kavramı, bulunduğumuz dönemin şartlarını anlamak için giderek daha fazla kullanılmaya başlandı. Değişken (volatile), belirsiz (uncertain), karmaşık (complex) ve muğlak (ambigious) olarak açıklanan VUCA kavramı, 2000’li yıllarda ortaya iyice belirginleşen gelişmeler iş dünyasında da sıkça konuşulur oldu. Değişkenlik, değişimin hızının ve boyutlarının gittikçe artmasına; belirsizlik öngörülemezliğin en belirleyici kural olmasına, karmaşıklık parçalar arasındaki ilişkilerin kurulmasının zorlaşmasına ve muğlaklık da çevremizdeki olguları anlamlandırmakta zorlanmamıza işaret ediyor.

Geçmiş tecrübelerin ve ezberlerin yeterli olmayacağı bir döneme giriyoruz. Özellikle V tipi yani kısa vadeli ani krizlere alışmış Türk yöneticiler için bu uzun vadeli belirsizlik döneminde gemiyi rotada tutmak alışık olmadıkları bir durum. Bu dönemde ayakta kalacak ve rakiplerine karşı rekabet avantajı sağlayacak şirketlerin en önemli farkı liderleri olacak.

Bu program, VUCA döneminde şirketlerine liderlik edecek olan yöneticilerin ihtiyacı olan araçlarla donatılmasını sağlayacak bir gelişim programıdır.

Liderlik antrenmanları programı, üst düzey yöneticilerin güncel yönetim ve liderlik yaklaşımlarını anlamaları ve uygulamaya koymalarını kolaylaştırmak üzere kurgulanmış bir programdır. Program 3 temel parkurdan oluşmaktadır:
• Parkur 1: Yönetim Becerilerini Geliştirmek
• Parkur 2: Liderlik Becerilerini Geliştirmek
• Parkur 3: Farklı Kuşaklar ve Pozitif Yönetim

Her bir parkur 1 gün sürecek şekilde planlanmıştır. Her parkurda üst düzey yöneticinin kendini tanımlamasını kolaylaştıracak envanterler bulunmaktadır. Bu envanterler ile doğru tanımlamayı yapan yöneticilerin kendi gelişim yol haritalarını belirlemeleri sağlanacaktır.

Program, standart akışın dışında katılımcıları envanterler, vaka çalışmaları ve gelişimlerine katkıda bulunacak olan güncel makaleler ile desteklemekte, uygulamalar ile eğitim etkinliği sonuçlarını maksimize etmeye odaklanmıştır.

EĞİTİM İÇERİĞİ

1. GÜN: YÖNETİM EGZERSİZLERİ
2. GÜN: YÖNETİM EGZERSİZLERİ
3. GÜN: FARKLI KUŞAKLARLA ÇALIŞMAK VE POZİTİF YÖNETİM EGZERSİZLERİ

Eğitimin alt başlıklarını öğrenmek için aşağıda yer alan Bilgi Alın’a tıklayarak formu doldurabilirsiniz.

Detaylı Bilgiler

8,15,22 Ocak 2022

09:30 – 14:30 | 12 Saat

Zoom

Maksimum 20 Kişi

Ücretli Eğitim

Eğitmen:

DR. ZEKİ YÜKSEKBİLGİLİ

1974 yılında doğdu, Özel Eyüboğlu Koleji’ni bitirdikten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler bölümünden mezun oldu. Daha sonra Wharton School’da (ABD) İşletme dalında yüksek lisansını ve Heriots University’de (Birleşik Krallık) İşletme Yönetimi/E-Ticaret dalında doktorasını bitirdi. 2010 yılında, York Üniveristesi’nde (ABD) Psikoloji yüksek lisansını tamamladı ve aynı yıl Avrasya Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi dalında doktorasına başladı.

Kariyerine ASTEM’de satış sorumlusu olarak başladı ve sırasıyla PTS’de önce Satış Müdürlüğü, daha sonra Satış ve Pazarlama Müdürlüğü, Irak’ta Albir International’da Ülke Müdürü, kendi firması olan Büşra’da Şirket Ortağı ve Tet Makina’da Genel Müdür olarak görev yaptı.

2005-2010 yılları arasında Pakistan Hükümeti, Türkiye Fahri Yatırım Konsolosu olarak görev yaptı.

2005 yılından bu yana, 13.000’den fazla kişiye 15.000 saatin üzerinde eğitim verdi. Pazarlama ve Satış eğitimleri dışında, birçok özel ve kamu kurumuna eğiticinin eğitimi, iletişim, sunum teknikleri, liderlik ve yönetim konularında eğitimler hazırladı ve sundu. Önce Mimar Sinan Güzel Sanatlar daha sonra İstanbul Arel ve İstanbul Aydın Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Özellikle yönetim-organizasyon ve pazarlama konularında yayınlanmış birçok bilimsel araştırması bulunmaktadır.

Pazarlama Temelleri, Pazarlama Mucize Değildir, Pazarlama Canavarı, Eğitim Oyunları 1, Eğitim Oyunları 2, Eğitim Oyunları 3, Pazarlamada Yeni Ustalık, Mutluluk Yönetimi, Creme de la Creme kitaplarının yazarı Zeki Yüksekbilgili yaklaşık 60 yerel kanalda program yaptı. Kariyerine eğitimler vererek ve danışmanlık yaparak devam etmektedir.

Eğitmenin Referanslarından Bazıları
3M, Adalet Bakanlığı, Akbank, Alternatif Bank, Aksa Jeneratör, Aksam Otomotiv, Anadolu Sigorta, Aras Kargo, Arkas Holding, Atak Taşıt ve Otomotiv Ürünleri, Avea, Aveks, Arpek Arkan Parça Aluminyum Enjeksiyon ve Kalıp, B-fit, Basın Yayın Birliği, Başer Kimya, Beşler Makarna, Beymen, Biçen Gıda, British American Tobacco, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, Çorlu Belediyesi, Deka Elektroteknik, Denizbank, Dentaline, Deva İlaç, Dizayn Grup, Doğadan, Doğuş Üniversitesi – Sürekli Eğitim Merkezi, DSM Events, Ekster Kodlama, EMES A.Ş. Endüstriyel Makina Ekpmanları, Epengle, ETİ, Finansbank, Finar, Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Gemsan, Genom Bilişim, Global Bilgi, Hafele, Hassan İnşaat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., İdaş, İETT, IMC Bilişim Teknolojileri, InterTech Bilgi İşlem, IOM – OIM International Organization for Migration (Uluslararası Göç Örg.), İstanbul Arel Üniversitesi – Sürekli Eğitim Merkezi, İstanbul Aydın Üniversitesi – Sürekli Eğitim Merkezi, İstatistikçiler Derneği – İstanbul Şubesi, Kale Balata, Kariyer.net 10.kat Eğitimleri, Kaya Yapı Sanayi, Koç Sistem, Koç Allianz, Koleksiyon Mobilya, Konya Şeker, Kora İnternet Teknolojileri, KOSGEB Malatya İşletme Müdürlüğü, Kraft, LeccePen, Mega Yazılım, Medica Laser Estetik, Meteksan Sistem ve Bilgisayar Teknolojileri, MiorAltın Pazarlama, Motif Halı, Nazlı Gıda, Nurol Makine, NT Mağazaları, Nutrifarma, Odel, Onur Ekspress, Onur Hava Yolları, Oyakbank, Öntaş, PanotRadyatör, Penta Teknoloji, Perfetti Van Melle, PolyOne, Present-Service Türkiye, Renault, Samsung, Sanem İthalat İhracat Makine, Setkom Şirketler Grubu, Skoda, Teknik Grup, Teknolojim, Tekstibank, Tekpol, Telsim, Tempa Metal, Termodinamik, Türk Telekom, Turkcell, Türkiye Finans Kalkınma Bankası, Ulugöl Otomotiv, Üntel Kablo, Vestel, Yapı Kredi, Yunus Emre Hastanesi, Ziraat Bankası